Online Filmszemle

CritiCon

CritiCon

Outlander - avagy hogy is megy ez vikingéknél?

2009. február 08. - vasmajom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Jelenlegi és első posztom 'áldozata' a 2008-as Outlander című kaland-scifi-fantasy lesz. A filmről előljáróban annyit, hogy érződik rajta Barrie Osborne munkája, aki (mint a borítón is látható) a Gyűrűk Ura forgatásánál segített be. Mielőtt megvádolnátok, nem koppintásról beszélek... csak egy kis utóérzés sugárzik az egész filmből, képi világából, zenéjéből, karakterekből, sőt van még egy Boromir (?!) is, róla majd később lesz szó.

A plakát színvilágát fantasztikusan eltalálták, a betűtípus egyszerre klasszikus és modern, egyszóval ez egy jó plakát, ami elég ritka manapság. (Mi az ott a bal felső sarokban, dude?) Az alapszitu felvázolva: űrhajóval érkezik (?!-inkább zuhan) le egy fickó (Kainan - James Caviezel, utoljára a Deja Vu-ben láthattuk Denzel Washington oldalán) Norvégiába a vikingek korában, oroszul kommunikál a számítógépével, ami 5 másodperc alatt megtanítja norvégül, noha a filmben egy szó el nem hangzik ezen a nyelven... érdekes. Az utolsó ilyen film amit láttam, a Pathfinder volt, ahol a vikingek valami frankó északi nyelven beszéltek, de itt... angolul, hát persze. Mellesleg ez a hollywoodiság lerí az egész filmről, a szereplők haja a legnagyobb harc után is ugyanúgy áll, illetve jól manikűrözött körmeik sem törnek le, koszolódnak. Sebaj, elnézhető hiba, már megszoktuk. Amennyire kis hiba volt ez, olyan szépen voltak azonban kivitelezve a díszletek, ami ugyancsak egy kicsit a LoTR-ra hajazott, de kellemes környezetet szabott a filmnek.

Még viszonylag a film elején megismerjük Freyát, (Sophia Myles) aki (és nem túlzok) a film egyetlen megszólaló női karaktere, de olyan is. ;P Nem sokkal ezután elkezd kibontakozni az alapkonfliktusa a filmnek, méghozzá egy szörny képében, aki Kainan hajóján jutott le a földre, illetve még törzsi háború is dúl a vikingek közt. Itt éreztem először azt, hogy elsírom magam, ugyanis a Moorwen (a szörnyike) első megjelenésénél a CGI valami förtelmesre sikeredett. Ez egy nagy-nagy feketepont a készítőknek. Később, nem tudom, hogy, hogy nem, de konszolidálódik a helyzet ezen a fronton, bár lett volna mit javítani rajta, lássuk be. Meg kell még említenem a film zenéjét, ami viszont fantasztikus. K*rvajó, damm'it. Vannak benne monumentális, nyugodt, és persze pörgősebb részek is. 'Bone-chilling' :) Amikor füleim lezsibbadtak ettől , először azt hittem, rosszul hallok, amikor azt mondja az egyik viking, hogy: 'Hé, Boromir!' - vagy valami hasonló. Aztán megismételte. Mondom ejnye-bejnye, ez ismerős valahonnan... hmm, vajon honnan is? Á, megvan! :) De nem, később, mint már több dolognál is ebben a filmben, megbántam előítéleteim, és nyíltan állítom, Boromir (Cliff Saunders) a legnagyobb jellem ebben a filmben. Kopasz, kövér, borvirágos az arca, mindig mosolyog, és akkcentusával még téged is mosolyra fakaszt. Egy kérdést viszont hadd tegyek fel Nektek, drága Olvasók. Egy ember az űrből, aki űrhajón közlekedik, és még életében nem látott lovat, hogy tud vágtázni összekötött kézzel (!!!), egyből, ahogy felteszik a lóra? A helyes választ kommentbe várnám. :) A filmbe a készítők egy nagyon kellemes, üde színfoltot vittek be egy Eric nevezetű fiatalemberrel, talán az a karakter ő, aki a legkomolyabb kapcsolatot alakítja ki Kainan-nel. A filmben a másik főszereplő, Wulfric (Jack Huston) játéka egy az egyben kedvenc kalózunkat, a Johnny Depp által játszott Jack Sparrow-t adja vissza. Még kinézetre is. A film végére ugyancsak jellemző a fentebb említett hollywoodiság, a feelgood-szindróma. Najó, csak félig. :P Lezárásként pedig a kedvenc idézetem a filmből:

"Nah that, is not a bear!" - Boromir

Outlander pontozás:

A film végig pörgős, érdekes, emellett az alapötlet is érdekes, nem agyonhasznált, klisés, így kellemes 2 órát lehet vele eltölteni, ha épp nincs jobb dolga az embernek, de nem egy must-have movie, aminek a díszdobozos kiadása nem hiányozhat a polcról. Így szerintem egy erős 7/10-et megadok neki, de lett volna mit csiszolni rajta.

A bejegyzés trackback címe:

https://criticon.blog.hu/api/trackback/id/tr87931114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása