Online Filmszemle

CritiCon

CritiCon

Meddig szeretnénk élni?

2009. február 15. - vasmajom

Szevasztok olvasók!

Egyik, mostanában favorit filmemről kaptam most egy - már beígért - írást, a már általatok is ismert (és szeretett) Rókusz társszerkesztőnktől. Íme:

Jó ez a kérdés? Ez statikus? Ha belegondolunk egy kicsit, akkor az a válasz, hogy nem... Minden ember minden egyes pillanatban mást gondol erről. De mi van, ha az embernek nincs választása? Megszületik a kőkorszakban, és már több mint Tizennégyezer éves?

Hát az igazat megvallva nem kívánnék senkinek ilyen életet... De tegyük fel, hogy az emberi test megtanulja magát tökéletesen méregteleníteni, és nem látszik? Mindössze 35 évesnek tűnünk, miközben tizennégy évezred a hátunk mögött áll? És mit gondolnak a többiek? Félnek? Irigyek? Mit tudhatunk erről, és igaz-e mindez?



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Többek közt ezek a mozgatórugói a Jerome Bixby által megalkotott "Az őslakó" című filmnek (Jerome Bixby's The man from Earth (2007.))
A film Jerome Bixby utolsó alkotása volt, amit halála előtt, 1998-ban fejezett be. Fia vezető producer szerepet vállalt a forgatáson, és 2007-ben megalkották a forgatókönyv film verzióját. Rövid (csupán 88 perces) filmünk nem nagy cselekménnyel, viszont annál szabadabb gondolatokkal rendelkezik. Pár nagy cég igencsak megtanulhatná, hogy a jó filmek nem a speciális effektektől függenek. A szerény, mindössze $200,000-os keret, amiből a filmet kihozták mondhatni nevetségesen alacsony. Viszont nagyon szép példa, hogy lehet a legkevesebb pénzből a legnagyobb filmet alkotni.

A filmünk John Oldman-ről (David Lee Smith) szól... Ez egy olyan film ahol a nevek is beszélnek, s mint láthatjuk, John is érdekesen alkotta saját nevét... tükrözve kicsit igazi énjét... Szóval John épp elköltözik a környékről, ahol lakott, amikor kedves barátai eljönnek hozzá egy utolsó búcsúra... John Beinvitája őket a szobába, majd:

"-Egy évtizednyi professzorság után megkaptad volna a tanszék-vezetést.
-Tíz év alatt egy napot sem öregedett. A tanszéken dolgozó nők bármit megadnának a titkodért..."

Egy furcsa de érdekes párbeszéd, és egy megtalált prehisztorikus kőszerszám mindenki fantáziáját beindítja, és elindul a játék

"Föltehetnék egy ostoba kérdést?"
                                                                         /John/

Majd a csupa doktorált tanárok (régész, keresztény-irodalmát és egy antropológus) és pár ismerőse előtt elkezdi kifejteni, hogy mi lenne, ha létezne valaki, aki Cro-Magnon-i és még él...
Ebből a történetből elindul egy játék, majd szépen lassan ráterelődik a gyanú John-ra, hogy tulajdonképpen magáról beszél. Hosszas biológiai vita után befut a történet másik "főbb" szereplője, Dr. Gruber, és beszáll a játékba.



 

 

 

 

 

 

 

Hosszasan kitárgyalják a prehisztorikus, és az azt követő pár-ezer év történéseit John szemszögéből, majd elkanyarodnak a teológia felé... Azt állítja, találkozott Buddhával, majd hogy az Újszövetség nem más, mint a Keleti tanok átadásából jövő nagy Jézus Krisztus imádat, majd kiderül hogy John nem más, mint maga Krisztus, legalábbis az állítása szerint... Itt egy kicsit eldurvul a játék... félbe is szakad, és egy hatalmas katarzis áll a tetőpontban, amit nem fogok lelőni azok előtt, akik még nem látták volna a kis költségvetésű gyöngyszemet.

Jerome Bixby's The Man from Earth pontozás

Összességében a valaha legjobb írt elgondolkodtató dráma... Kis költségvetés, mindössze nyolc szereplő és három statiszta a filmben, mégis sokkal élvezhetőbb, mint bármelyik százmilliós költségvetésű gagyi akciófilm. A műfaja tökéletes, és számomra a film a Tizes skálán nagyon is megérdemli a maximumot. 10/10.


        Rokusz

A film szerintem is fantasztikus, Richard Schenkman (a rendező) mert és nyert (esetleg egy jobb filmzenészt kereshetett volna :S). Ha nagyot nem is kaszált ezzel az alkotásával, letett valamit az asztalra, az utókor emlékezni fog rá. Meg Bixbyre is. Köszönjük nekik. :) vasmajom

A bejegyzés trackback címe:

https://criticon.blog.hu/api/trackback/id/tr66945446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása