Online Filmszemle

CritiCon

CritiCon

And the Oscar goes to...

2009. február 23. - vasmajom

Szevasztok olvasók!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És igen, eljött, amire már régóta vártunk, a február 22 éjszaka, lezajlott a filmes világ legjelentősebb rendezvénye az Oscar-díjátadó 'személyében'. A rendezvényről annyit, hogy a megszokottol eltérően nem Jon Stewart volt a házigazda, hanem Hugh Jackman ausztrál színész (X-Men sorozat, The Prestige), illetve a hollywoodi Kodak Filmszínházban zajlott le a rangos esemény. Két csalódásról is beszélhetünk idén, az egyik a Curious Case of Benjamin Button, míg a másik a Slumdog Millionaire. Az előbbi egy igen negatív csalódás lehetett a filmrajongók számára, mert a 13 jelöléséből mindössze hármat sikerült értékesítenie, míg ezutóbbinak 8 aranyszobrocskát sikerült elhappolnia vetélytársai elől - teljesen érthető módon. Nézzük akkor a lényeget:

A legjobb film díjat tartják talán a legfontosabbnak mind közül az okosak, talán nem is véletlen, hisz ez a szobrocska jelenti a legnagyobb elismerést a film készítőinek. Több nagy nevet is találhatunk a jelöltek közt, de a legjobbnak mégis a Slumdog Millionaire bizonyult az összes közül. Mellette még a Milk, Frost/Nixon, A felolvasó, és a Benjamin Button indult a díjért. Mindegyiknek gratulálunk :)

A 81. Oscar-gála alfahímje egyértelműen Sean Penn, aki a Milk című filmben nyújtott alakításáért kapta az aranyszobrot. Ők nyelték a port mögötte: Richard Jenkins, Frank Langella, Brad Pitt (!) és Mickey Rourke. Na azért nem kell elkeseredni, majd jövőre jobban fog menni. Szép volt, fiúk :)

A következő kategória a legjobb női főszereplőt tünteti ki, aki ebben az évben nem más lett, mint Kate Winslet a 'Felolvasó' című filmmel. Mellette nem kisebb nevek jelennek meg, mint Anne Hathaway, Angelina Jolie, Melissa Leo, illetve Meryl Streep. További sok sikert, jó filmeket kívánunk :)

A legjobb mellékszereplő színész esetében számomra nem is volt kétséges, hogy ki fogja bezsákolni a kis szobrot. Igaz ugyan, hogy Heath Ledger Joker-alakítása kicsit misztifikált, kicsit rejtélyes volt, de egy pillanatra sem vonható kétségbe, hogy egy nagy karakter kiváló megjelenítése, ami megérdemli a (sajnálatos módon csak) Posztomusz-Oscart. További nevek a kategóriában: Josh Brolin, Robert Downey Jr., Philip Seymour Hoffmann, és végül de nem utolsósorban Michael Shannon.

Akkor nézzük ugyanezt a gyengébbik nem körében, ahol szégyenszemre számomra elég ismeretlen nevek (mármint a hozzájuk kötődő alakítások) szerepeltek, a nyertes Penélope Cruz kivételével. További jelölések: Amy Adams, Viola Davis, Taraji P. Henson, és Marisa Tomei.

A legnagyobb harc számomra a legjobb rendező kategóriában ígérkezett, és végül be is következett, hisz ugyan a papírforma szerint a Danny Boyle-David Fincher párosból került ki a díjazott (az előbbi), a másik három név is viszonylag erős alkotással színesítette a mezőnyt. Na nektek aztán tényleg köszi a filmeket :)

A továbbiakban a többi kategória ömlesztve: A legjobb eredeti forgatókönyvért járó díjat Dustin Lance Black vághatta zsebre a Milk-ért, míg a kategória testvérét, a legjobb adaptált forgatókönyvet a Slumdog Millionaire vitte el, mint az várható volt. A Slumdog legjobb öt percét követhettük itt nyomon, hiszen zsinórban három jelölést is szoborra váltott, méghozzá a legjobb fényképezés, és a legjobb vágás kategóriában bizonyult a legjobbnak a film. A következő kategóriában, a legjobb díszletet értékelőben a Benjamin Button győzedelmeskedett, de a legjobb jelmezeket az eredmény szerint nem ebben a filmben láthatjuk, hanem A hercegnőben. A legjobb smink szobra evidens volt, hogy a Benjaminhoz kerül, csakúgy, mint a film zenéjéért járó díj landolása a Slumdog készítőinek ölében, rögtön három kategóriában, a nagyvilág szerint a legjobb OST, a legjobb betétdal (Jai Ho - megéri meghallgatni :)) és a legjobb hang is ebben az alkotásban gyönyörködtethette fülünk. A szárnyalásba csak a Sötét Lovag tudott belerondítani, ami a legjobb hangvágást vonultatta fel. A Benjamin Button utolsó szobrát a vizuális effektek hozták meg. A legjobb animációs filmnek a Wall-E-t ítélték. A legjobb idegennyelvű film díját egy japán alkotás, az Okuribito kapta. A legjobb dokumentumfilmnek a Man on Wire ítéltetett. A legjobb rövid dokumentumfilm címet a Smile Pinki kapta, a legjobb animációs rövidfilm idén a 'La Maison en Petits Cubes' (feltehetőleg :P) francia film volt, míg a legutoljára kihirdetett kategóriában, a legjobb rövidfilmben egy német filmet láthattunk viszont, cím szerint a Spielzeugland-ot.

A fentieken kívül még minden évben kiosztásra kerül a Jean Hersholt humanitárius-díj, amit idén Eddie Murphy adott át Jerry Lewis-nak, aki a kis szobrocskát különböző telefonos jótékonysági show-kal érdemelte ki. Neki is minden tiszteletünk :)

"Ez a díj szerényen igazolja Heath csöndes elhivatottságát, hogy önök, akik itt összegyűltek ma este, mind elismerjék őt" - Kim Ledger, Heath apja

Konklúzió:

Film címe                                  Jelölés/Győzelem

Slumdog Millionaire                      10/8

Benjamin Button...                         13/3

Milk                                                  8/2

A Sötét Lovag                                8/2

Wall-E                                             6/1

 

Legnyagyobb győztes: Slumdog Millionaire

Legnagyobb vesztes: Benjamin Button különös élete

Üdvözlettel: vasmajom

A bejegyzés trackback címe:

https://criticon.blog.hu/api/trackback/id/tr77961673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása